Mostmivanmegint?

Mostmivanmegint? Miről is? Az életem gyorsan, lassan csordogáló hétköznapjairól. Arról, hogy a végtelen bölcsességeket miért tudja mindenki kívülről és miért is vagyunk mindig baromi okosak mások problémáiban. Meg egyáltalán. Volt már olyan, hogy érezted, hogy jött a boldogság szép kék-sárga villamosa, Te felugrottál rá, aztán egyszer a megállóban ébredsz: Mostmivanmegint? Valami mintha mégsem stimmelne...

Egy férfi hét pillanata II.

Emmm 2009.11.27. 00:04


II.
A szép

 

A presszó eltűnt, a fizetés tényét kétségbe vonta és óvatosan követte a zsugorodó alakokat. Mintha egy halvány buborék hártyáján át nézné a világot, szemlélte, ahogy torzultak és tekergőztek a kép és a hang kígyók tenyerében.

 

Eszébe jutott, hogy keresni kellene valami szépet. Szépet… Ízlelgette a gondolatot és érezhetően szederpálinka illata volt. Egy fa törzsének görcseihez támasztotta hátát, nézte a nap éles csillanását a Dunán és teljesen elengedte magát. Emlékei és gondolatai, mint a színes festékek összekeveredtek.

 

Szép. Hagyta, hogy gondolatai végigfussanak minden parányi emléktöredéken és memóriája kiáltsa a válaszokat. Sok volt, de mind tünékeny.

„Szép az, ami érdek nélkül tetszik.”

Itt megállt. Tetszett e már valaha valami érdek nélkül igazán? Hosszan és elmélyülten próbálta felidézni az érzést. A széphez a csodálatot kapcsolata. A rácsodálkozást. Persze ez csak nagyon rövid ideig tart. Mármint a rácsodálkozás. Mert rövid időn belül érkezik a birtoklás vágya és bekebelezi a csodálatot. A csodálat tehát pillanatlétű. A szép is az. A szép pontosan abban a pillanatban tűnik el, amint a csodálat arany párája lecsapódik. Igen. Pontosan így képzelte.

 

A szép a ráismerés eszméletével kezd szertefoszlani. Amikor nevén nevezi - Ez egy felhő, ez egy női szem, ezt úgy hívják, hogy naplemente.

 

Pontosan és tisztán látni vélte, hogy mi is történik ilyenkor: egy színtelen és szagtalan, illékony érzet összesűrűsödik és a ráeszmélés pillanatában anyaggá zsugorodik. Amint tapinthatóvá lenne, elveszti varázsát.

Nem lehet csak így feladni.

 

Címkék: egy férfi hét pillanata ii.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmivanmegint.blog.hu/api/trackback/id/tr721555336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása