Mostmivanmegint?

Mostmivanmegint? Miről is? Az életem gyorsan, lassan csordogáló hétköznapjairól. Arról, hogy a végtelen bölcsességeket miért tudja mindenki kívülről és miért is vagyunk mindig baromi okosak mások problémáiban. Meg egyáltalán. Volt már olyan, hogy érezted, hogy jött a boldogság szép kék-sárga villamosa, Te felugrottál rá, aztán egyszer a megállóban ébredsz: Mostmivanmegint? Valami mintha mégsem stimmelne...

A kereső (4) bekezdésben

Emmm 2010.11.03. 22:47

 

(1) A kereső egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mozgásban van. Előre vagy visszafelé, de lépked. Nem biztos, hogy a lábával. Sőt. Általában nem… Ha visszafelé lépked, azaz saját lába nyomába tapos, az sokszor biztonságosnak tűnik számára, ez persze csupán illúzió, tehát olyan bizonytalanság, amit biztonságnak álcáz. Ha előrefelé lépked, akkor a bizonytalanság kézzel fogható, vagyis talpunk alatt fütyülve kísér minket, miközben árnyékunkon egyensúlyozunk.
 
(2) A keresés a kereső fő tevékenysége. Egy idő után a keresés tárgya elillan, mert a keresés maga lesz a lényeg. A mozgatórugó. A kereső ennek folyományaként soha nem találhatja meg azt, amiért elindult. Mert a keresés eltéríti, felemészti a keresőt, a keresés önmagában megsemmisíti a rátalálás lehetőségét és csodáját. Abban a pillanatban, ahogy elkezdünk keresni, eltűnünk az itt létből. Tehát a mostból is. Elveszünk Önmagunk számára is.
 
(3) A kereső utakon jár. Néha párhuzamos utakon. Meg útkereszteződésekben tanyáz. Meg kitérő utakon kering. És úttalan utakon lohol.
Az utak számossága korlátozott, a kitérő utakra mondhatjuk, hogy számtalan. De irányuk végeredményben egy. Nézz csak le! Bátran. Ne vacakolj, gyerünk. Lásd a lábad! Érezd, ahogy lendül! Élvezd, hogy járhatsz! Itt és most.
 
(4) Ha a keresést feladod és helyette élsz, az pontosan olyan, mintha egy társasjátékot játszanál: a kék bábú egyszer kimarad, vagy újabb körre ítéltet, de egyszer csak célba ér, hisz ez a játék lényege.
Valamiben azonban különbözik, ami fontos: itt nincsen verseny. Nem az győz, aki elsőként célba ér. A lényeg, hogy mindenki végigjárja az utat. TE is.

A kérdések persze felmerülnek: vajon hányszor szállhatsz be a játékba? Mikortól leszel csak szemlélő, mikor akarsz Te lenni a bankos és vajon mi van akkor, ha játszanál, de nem engednek már a tábla közelébe. Az élet TÁRSAS-játék? Lehetséges ez egyáltalán?


 

 

 

"Ha hívja az élet, a szív legyen csak
búcsúzásra és újrakezdésre kész,
hogy bátorsággal, mit sem szomorkodva
más, új kötéseknek, adja át magát.
Mert minden kezdetben varázs rejtezik,
amely megoltalmaz, és élni segít."

Hermann Hesse: Lépcsők

Címkék: a kereső 4 bekezdésben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostmivanmegint.blog.hu/api/trackback/id/tr52421293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása